Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kik ezek ? Honnan jöttek ?

Az alább olvasható írást bátran ajánlom elolvasásra és tovább gondolásra. Magam is voltam sorkatona és kaptam hatalmat közel 150 ember felett akikkel, ha harminc, negyven év után véletlenül összefutunk az utcán, derűsen fogunk egymással kezet és örülünk a találkozásnak. A hatalom kezelése nagyban lelki adottság, de az élet egyszeri és nem megismételhető! Még egyszer nyomatékosan ajánlom az alábbi írás elolvasását.

 

 

 

DÜHÖNGŐ


Kik ezek? Honnan jöttek? Milyen előéletük volt emberileg és szakmailag, mit tettek le az asztalra?

Naponta felmerülő kérdés – mármint kormánykommunikációs szempontból – hogy kicsoda Soros György, ki mozgatja Gyurcsány Ferenc hangszálait, ki finanszírozza a tüntetéseken a seprűnyélre rögzített kartonpapír táblát, ki áll a pedagógusok mögött álló tábla mögött.

Nekem is vannak kérdéseim.

Ki a franc az a Rogán Antal? Tovább megyek: ki az a Lázár, Szijjártó, Orbán, Kövér, Semjén, Varga, Matolcsy, Pintér, Balog, Fazekas, Kovács, Hollik, Harrach, Trócsányi, Deutsch és hasonló figurák? Kik ezek? Honnan jöttek? Milyen előéletük volt emberileg és szakmailag, mit tettek le az asztalra? Például Szijjártó a versenyszféra mely részén bizonyította rátermettségét? Orbán hol alapozta meg azt a szakmai tapasztalatot, élettapasztalatot, hol szerezte meg azt az erkölcsi alapot, ami alkalmassá teszi egy ország vezetésére?

Ezek az emberek megállnák a helyüket valahol, bárhol, megfosztva minden politikai befolyásuktól, kapcsolatrendszerüktől, felhalmozott vagyonuktól? Képesek lennének munkát találni, vállalkozni kizárólag tudásuk és rátermettségük alapján? El tudnák tartani a családjukat? Vagy akár csak önmagukat? A feleségeik képesek lennének vezetni a háztartást? Egyáltalán: a párjuk velük maradna? A gyerekeik tudnának busszal, vagy gyalog iskolába járni?

Ezeknek az enbereknek van bármi tapasztalata, vagy akár csak fogalma is arról, milyen az, amikor valaki munkanélküli lesz, minimálbérből kell megélnie, azt kell mondania a gyerekének, hogy nem telik egy szelet csokira? Ha ilyen tapasztalatuk nincs is (jó lenne, ha senkinek nem lenne), de bérből megélni, adott összeget beosztani képesek lennének? Tudják, mennyibe kerül egy kiló kenyér, egy doboz lázcsillapító, mennyi egy átlagos háztartás kiadása, hol és hogyan kell befizetni egy villanyszámlát, hol kell vásárolni buszjegyet?

Bármennyire hülyének tűnnek ezek a kérdések, nem azok. Egy ország vezető politikusai keressenek jól, ezzel nincsen gond. De ne lehessen politikából élő, ne lehessen kormánytag, de még parlamenti képviselő sem az, akinek semmi tapasztalata nincs a valóságról, aki nem tud semmit arról, hogyan él egy átlagember. Mert ha nincs tisztában a valósággal, csak önmagát képes képviselni, az pedig nem jó.

Amelyik kormánytag, annak felesége, gyereke többet költ, mint a család bevétele, miből és hogyan fedezi ezt? Persze, ez bármely polgár esetében feltehető kérdés, de bármely polgárt meg is kérdez a NAV, szemben a védett potentátokkal.

Ki a túró az a Habony Árpád azon túl, hogy autószerelőnek tanult, de nem végezte el az iskolát, aztán talán leérettségizett és azóta univerzális zseniként tanácsokat ad valakinek, megél valamiből és egyedül meg tud tartani egy újságot a kezében? Miféle kormány az, amelyik rászorul az ő tanácsaira? Pontosabban nem is az a kérdés, hogy önmagában kicsoda Habony, hanem az: miért is akarja titkolni a kormány, vagy a kormány bizonyos tagjai az ő szerepét? Miért nincs szerződése? Kínos a kormányzat számára? Akkor miért van ott?

Miből finanszírozta a CÖF a Fidesz választási kampányában vállalt szerepét?

Milyen pénzekből működik a CÖF?

Kik és milyen forrásokból finanszírozzák a békemeneteket?

Ki hatalmazta fel a kormányt, hogy a maga igényei szerint átírjon társadalmi szerződéseket, például a választási törvényt?

Ki hatalmazta fel a kormányt, hogy átírja, pontosabban megszüntesse az Alkotmányt?

Ki hatalmazta fel a kormányt arra, hogy a társadalom elől elzárjon közérdekű információkat, mint például a földpályázatok, trafikpályázatok, uniós pályázatok, Paks II. esetében tette azt?

Ki hatalmazta fel a kormányt, hogy a társadalom megkérdezése, szakmai szervezetekkel történt egyeztetés nélkül kössön szerződést akár Putyinnal, akár bárki mással az országot politikai, energiapolitikai és gazdasági téren is komolyan érintő ügyekben?

Ki hatalmazta fel Orbán Viktort arra, hogy egyszemélyi vezetőként minden kérdésben a saját feje után menjen?

Ki irányítja a NAV-ot?

Ki irányítja a legfőbb ügyészt?

Ki irányítja a TEK-et?

Ki irányítja a rendőrséget?

Ki irányítja a Magyar Nemzeti Bankot?

Mindezek a szervezetek pontosan kit szolgálnak? Mert hogy nem a társadalmat, az biztos.

A fent felsorolt, de lényegében minden, az országban működő, közpénzből fenntartot szervezetnek az országot, nem pedig a kormányt kellene szolgálnia.

Ki jogosította fel Orbánt, vagy bárki mást, hogy az egész nemzet nevében nyilatkozzon, döntsön olyan ügyekben, amelyek minden polgárt érintenek?

Miért gondolja az Orbán rezsim, hogy nekik csak önmaguk és a híveik érdekét kell képviselniük, miközben ennek költségeit minden polgár fizetni köteles?

Az ilyen kormány önmagát rothasztja szét. A szakmailag és emberileg nulla köztisztviselőkből összebarmolt minisztériumok képtelenek ellátni a feladatukat. Akkor is így van ez, ha a kirúgott szakemberek helyét rokonokkal, sporttársakkal, haverokkal töltik fel. Ők ugyan megbíznak egymásban, de érdemi munkát végezni nem képesek, ez a végtelenségig nem leplezhető. Az ilyen folyamatok ékes példája a dilettáns módon bevezetett megyematrica rendszertől a multiellenes intézkedéseken keresztül a napelemekre kivetett környezetvédelmi díjakig szinte minden kártékony baromság.

Merem állítani, szakpolitikusok helyett kommunikációs szakemberek nyüzsögnek a kormányban. Meddig lehet kommunikációs trükkökkel leplezni a valóságot?

A végletekig lepusztított társadalom önszerveződő képességét hivatott lenullázni a civil szerveződések meghurcolása, a hülye akciótervek végtelen sora, a közpénzből hazudozó nyaloncmédia fenntartása, a mindmáig kontrollálhatatlan internetes közösségek befolyásolására való törekvés. A fizetett firkancok és fizetett kommentelők sokasága sem képes meggátolni azt, hogy önállóan gondolkodó emberek hallassák a hangjukat.

Hazugság azt hirdetni, hogy az utcán tüntetők külföldi bérencek, Putyin a barátunk, a kormány, vagy akár az ország jól teljesít.

Hiába tanulta meg olyan jól a papagájkommandó a ballibsizést, hazaárulózást, attól még nem lesz igaz. Ahogyan tulokság azt állítani, hogy az a demokrácia és a szabadság netovábbja, ha nem hurcolja el a rendőrség azt, aki kimondja, vagy leírja a véleményét.

A dilettáns, mohó kormányzás nem tartható örökké akkor sem, ha végtelen pitiánerséggel párosul. A közéletből kiszorított gondolkodók, az egyetemekről kirúgott szakemberek, a minden létező munkalehetőségből kizárni igyekezett ellenzékiek nem tűnnek el az országból akkor sem, ha ez a kormánynak nagyon kellemes lenne.

Józanul gondolkodó, erkölcsi érzékkel és stabil értékrenddel bíró polgárok voltak, vannak és lesznek. Remélhetőleg egyre többen. A jelenlegi útkeresés le fog csengeni, az önszerveződés hatékonyabban fog működni. Ebbe mostantól kezdve a maga eszközeivel a Kolozsvári Szalonna és Hir-Telen Beszólunk minden rendelkezésére álló módon be fog szállni. Ha kevés a meglévő eszköz, akkor kibővítjük ezek körét. Mert elegünk van.

Nem lehetséges egy országot izomból irányítani, kirabolni és mindezt megúszni. Hosszú távon biztosan nem. Javaslom a kormánynak, kérdezzen meg erről egy jól fizetett autószerelőt, vagy focistát.

 

___________________________________________________________________

 

Kik ezek? Celebek.
Honnan jöttek? A társadalomból. És igaz rájuk is a népi bölcselet: a leveli béka is olyan mint a mocsár, mert a mocsárból való, azaz ezek az emberek is épp olyanok mint a társadalom maga.. Ezzel szembe kell nézni végre.

Kósa Lajos például a büdös életben nem futhatott volna be ilyen fényes gazdasági és politikai karriert, ha 1990-ben a társadalom legaktívabb tagjai tényleg érdeklődnek a közélet iránt, illetve tudnak egyet mást a demokráciáról.. (Kósa "befutásáról" egy hosszabb, és igaz történetet tudok mesélni, de ez most nem ide tartozik.)

Orbán Viktor soha nem lehetett volna az ország miniszterelnöke, ha a társadalom a köztörvényes bűncselekménynek számító székházügy után a felelősségre vonását követeli, vagy amikor már akkoriban a korai agyhalál tüneteit mutató választói mégis hatalomba juttatták, bojkottálja a kormányt. Mondjuk azzal a kvázi indoklással, hogy bűnözőknek nem engedelmeskedünk..

Rogán Antal ma vélhetően közmunkáért sorakozna, ha a választók nem értékelik túl az üres, és perspektívátlan fecsegést, a taknyos gyerekek politikai ambícióit, ha a politikában akkoriban (a feltűnésekor) mintegy kalibrálható ellenpontként, valódi államférfiak lettek volna jelen, nem olajmaffiózók, és megélhetési élősködők.

És lehet sorolni a konkrét okait annak, hogy kerültek a magyar állam és vagyonának tulajdonosi körébe a Magyarországot a saját birtokuknak, a lakosságot a jobbágyaiknak tekintő újfeudalista bűnbandák.

Általában véve ezek az emberek ma mind mind ismeretlen senkik volnának, ha a társadalomban a közéleti aktivitás nem merült volna ki a végtelenül ostoba "kommunistázásban", vagy a másik tolvajbanda szapulásában..

Általában véve nem kerülhettek volna ezek az emberek a totális hatalom birtokába a média nélkül. Ami valljuk be: a maga ostoba - de sajnos a magyar diplomásokat jellemző - csatlósmentalitásával a politikai vertikum "X"-"Y" tengelyén nézve a felső jobbközépre lőtte be magát a Népszavától a Biharalsóbikaszállási Legénylapig bezárólag. (Ti.: ez a liberális zóna). Ahol és amiért nem képzett, széleskörű tudással bíró újságírók csinálnának lapokat, televíziós műsorokat. Boldogult Peterdi Pál mondta: "aki tud írni, az most ne legyen újságíró". A mester értette az idők szavát. Kevesen értették....

És legtöbben ma már az egészet nem is értik, csak sodródnak a véleményekkel, - vagy azok között - amik a szólás szabadságának kategoriájába eső méltatlankodó csacsogásoknál alig magasabb színvonalon butítják tovább az istenadta népet.